Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej
Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.
Ilość porcji:
10 sztuk
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania:
0 min.
Całkowity czas:
20 min.
Przepis
Składniki:
- 100 g daktyli
- 1 łyżki miodu
- 1 kubek kiełków owsianych – platki
- 3 łyżki kiełków komosy ryżowej
- 1 ½ kubka tartego kokosa
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżki mielonego aromatyzowanego siemienia lnianego Semix
- garść suszonych moreli
- garść obranych migdałów
- 4 kostki ciemnej czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Daktyle pokroić w kostkę i przez chwilę gotować wraz z ¾ szklanki wody i łyżką miodu, mieszankę następnie zmiksować na kaszkę, która będzie przeznaczona do formowania i usztywnienia batoników.
- Pozostałe składniki wymieszać w misce, dodać kaszkę i wymieszać w ciasto, z którego można ręcznie lub za pomocą foremek uformować batoniki.
- Na koniec możemy je posmarować roztopioną gorącą czekoladą.
- Zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia, aby wymieszać smaki.
Najlepiej będą smakować następnego dnia i wytrzymają ok. 10 dni.
Wartości odżywcze
Orientacyjne wartości odżywcze określone na podstawie obliczeń przy użyciu wspólnych składników wymienionych w powyższym przepisie.
Wartości odżywcze na porcję (około 56 g).
Wartość energetyczna: 1 042 kJ / 249 kcal
Białka: 4,3 g
Tłuszcze: 17,3 g
Węglowodany: 21,1 g
z tego cukry: 9,8 g
Błonnik: 7,3 g

Więcej przepisów
Deser gryczano-komosowy na noc
Deser gryczano-komosowy na nocSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjePrzygotowanie: 15 min.Chłodzenie: na nocCałkowity czas: ok. 8...
Zupa dyniowa z komosą ryżową
Zupa dyniowa z komosą ryżowąSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałówIlość porcji: 4 porciePrzygotowanie: 15 min.Czas gotowania: 30 min.Całkowity czas: 45...
Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami
Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 2 porcjeCzas przygotowania: 2...
Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni
Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: ok. 4 -6 bagietekPrzygotowanie i wyrastanie...
Muffinki z kiełkami komosy ryżowej i kawałkami czekolady
Muffinki z kiełkami komosy ryżowej i kawałkami czekoladyKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: ok. 12 sztukPrzygotowanie: 15 min.Pieczenie: ok....
Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowej
Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowejKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjeCzas przygotowania: 10 min.Czas gotowania: 4...
Komosa ryżowa po meksykańsku
Komosa ryżowa po meksykańskuSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 3 porcjeCzas przygotowania 10 min.Czas gotowania: 20 min.Całkowity czas: 30...
Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową
Owsiany kubek z bananem i komosą ryżowąKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 1 porcjaCzas przygotowania: 3 min.Czas pieczenia: 4 -5 min.Całkowity...
Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami
Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami Kiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 - 12 sztukCzas przygotowania 15 minutCzas pieczenia: 20...