Zupa warzywno-pomidorowa z dodatkiem kiełków
Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.
Prosty sposób na podbicie wartości odżywczej Waszych posiłków.
Niestety stosowanie diet eliminacyjnych mimo, że często koniecznie, pozbawia nas wielu składników odżywczych. Co więcej, bardzo często jemy za mało błonnika
Tak, ja wiem, słyszę Was – błonnik powoduje u Was dolegliwości. Ale z błonnika nie należy rezygnować. To pożywienie dla naszych dobroczynnych bakterii i profilaktyka chorób układu krążenia i nowotworów jelita grubego… Trzeba dobrać ilość i typ błonnika do swojego organizmu.
I właśnie w kiełkach znajdziecie błonnik rozpuszczalny, ale też aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo, siarkę, magnez, potas oraz cynku i selen
Dzięki temu każdy Wasz posiłek będzie jeszcze bardziej wartościowy
Przygotowałam dla Was smaczny pomysł na zupę warzywno-pomidorową z dodatkiem kiełków
Przepis

Sposób przygotowania:
- Robię ją jak zwykłą zupę warzywną na bulionie, dodałam sporo warzyw korzeniowych, troszkę cebuli (ale możecie ominąć na rzecz szczypiorku i asafetydy), dodałam również passatę pomidorową i dwa pomidory.
- Dorzuciłam pod koniec garść brokułów, trochę kukurydzy (bo akurat miałam) i oczywiście dużą garść kiełków.
- Tutaj użyłam pysznych kiełków z soczewicy, które są bezglutenowe i lepiej strawne niż sama soczewica. Zupę podałam z makaronem z ciecierzycy i szpinaku, oczywiście z zieloną pietruszką. Pycha!
- Z kiełków do wyboru są jeszcze kiełki gryki, komosy, owsa, soczewicy czerwonej i fasoli. Wszystkie bezglutenowe. Wszystkie suszone specjalną techniką, co oznacza, że są gotowe do spożycia oraz można je naprawdę długo przechowywać.
Więcej przepisów
Deser gryczano-komosowy na noc
Deser gryczano-komosowy na nocSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjePrzygotowanie: 15 min.Chłodzenie: na nocCałkowity czas: ok. 8...
Zupa dyniowa z komosą ryżową
Zupa dyniowa z komosą ryżowąSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałówIlość porcji: 4 porciePrzygotowanie: 15 min.Czas gotowania: 30 min.Całkowity czas: 45...
Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami
Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 2 porcjeCzas przygotowania: 2...
Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni
Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: ok. 4 -6 bagietekPrzygotowanie i wyrastanie...
Muffinki z kiełkami komosy ryżowej i kawałkami czekolady
Muffinki z kiełkami komosy ryżowej i kawałkami czekoladyKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: ok. 12 sztukPrzygotowanie: 15 min.Pieczenie: ok....
Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowej
Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowejKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjeCzas przygotowania: 10 min.Czas gotowania: 4...
Komosa ryżowa po meksykańsku
Komosa ryżowa po meksykańskuSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 3 porcjeCzas przygotowania 10 min.Czas gotowania: 20 min.Całkowity czas: 30...
Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową
Owsiany kubek z bananem i komosą ryżowąKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 1 porcjaCzas przygotowania: 3 min.Czas pieczenia: 4 -5 min.Całkowity...
Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej
Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 sztukCzas przygotowania 20 minutCzas gotowania: 0...
Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami
Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami Kiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 - 12 sztukCzas przygotowania 15 minutCzas pieczenia: 20...