Ciastka z płatków gryczanych
Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.
Ilość porcji:
ok. 30 sztuk
Przygotowanie:
15 min.
Pieczenie:
ok. 20 min.
Całkowity czas:
ok. 35 min.
Przepis
Składniki:
Jasne ciasto:
- 50 g roztopionego masła
- 150 ml syropu klonowego
- 1 całe jajko
- 150 g mąki pszennej razowej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 50 g KIEŁKÓW GRYKI – PŁATKÓW
- 50 g czekoladowych pestek (kawałków)
- 50 g orzechów (migdały, orzechy pekan, orzechy laskowe, …)
Ciemne ciasto:
- 50 g roztopionego masła
- 70 ml oleju kokosowego
- 150 ml syropu klonowego
- 1 całe jajko
- 120 g mąki pszennej razowej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 100 g KIEŁKÓW GRYKI – PŁATKÓW
- 100 g roztopionej czekolady
- 30 g orzechów (migdały, orzechy pekan, orzechy laskowe, …)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie mokre składniki wymieszać i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać wszystkie sypkie składniki.
- Ręcznie wypracować ciasto, z którego zrobić kulki. Podczas pieczenia ciasto się trochę rozpłynie, więc nie ma potrzeby zgniatania kulek. Taka ilość jest odpowiednia dla 30 szt. herbatników o średnicy 3 – 4 cm.
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni i piec przez ok. 20 minut.
Wartości odżywcze
Orientacyjne wartości odżywcze określone na podstawie obliczeń przy użyciu wspólnych składników wymienionych w powyższym przepisie.
Wartości odżywcze na porcję (około 90 g = ciemne ciasteczka).
Wartość energetyczna: 1 672 kJ / 400 kcal
Białka: 6,2 g
Tłuszcze: 20,3 g
Węglowodany: 49,3 g
z tego cukry: 20,2 g
Błonnik: 3,3 g

Další recepty
Deser gryczano-komosowy na noc
Deser gryczano-komosowy na nocSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjePrzygotowanie: 15 min.Chłodzenie: na nocCałkowity czas: ok. 8...
Zupa dyniowa z komosą ryżową
Zupa dyniowa z komosą ryżowąSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałówIlość porcji: 4 porciePrzygotowanie: 15 min.Czas gotowania: 30 min.Całkowity czas: 45...
Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami
Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 2 porcjeCzas przygotowania: 2...
Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni
Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: ok. 4 -6 bagietekPrzygotowanie i wyrastanie...
Muffinki z kiełkami komosy ryżowej i kawałkami czekolady
Muffinki z kiełkami komosy ryżowej i kawałkami czekoladyKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: ok. 12 sztukPrzygotowanie: 15 min.Pieczenie: ok....
Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowej
Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowejKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjeCzas przygotowania: 10 min.Czas gotowania: 4...
Komosa ryżowa po meksykańsku
Komosa ryżowa po meksykańskuSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 3 porcjeCzas przygotowania 10 min.Czas gotowania: 20 min.Całkowity czas: 30...
Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową
Owsiany kubek z bananem i komosą ryżowąKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 1 porcjaCzas przygotowania: 3 min.Czas pieczenia: 4 -5 min.Całkowity...
Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej
Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 sztukCzas przygotowania 20 minutCzas gotowania: 0...
Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami
Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami Kiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 - 12 sztukCzas przygotowania 15 minutCzas pieczenia: 20...