Deser owsiano-soczewicowy na noc

Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.

Ilość porcji:

3 porcje

Czas przygotowania

10 min.

Czas w lodówce:

Przez noc (10 godzin)

Całkowity czas:

10 godzin i 10 minut

Przepis

SKŁADNIKI

  • 15 g Kiełków soczewicy czerwonej
  • 30 g Kiełków owsa – płatki
  • 250 g białego jogurtu (lub 1 twaróg = 250 g)
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki syropu klonowego (lub 30 g cukru)
  • dekoracja – cynamon, orzeszki, siemię lniane, owoce

 

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem wsypać do większej miski kiełki soczewicy oraz kiełki owsa, dodać jogurt (Twaróg), mleko i syrop klonowy (cukier). Wszystko wymieszać.
  2. Do trzech misek lub szklanek położyć na dno ok. 2 cm świeżych owoców, marmolady lub dżemu. Ostrożnie podzielić masę do słoików w taki sposób, aby dolna warstwa dżemu pozostała nienaruszona.
  3. Górę oprószyć cynamonem lub posypać rozdrobnionymi orzeszkami, lnianym siemieniem.
  4. Włożyć na noc do lodówki. Zalecamy zamknąć pokrywką lub zakryć folią spożywczą, aby jogurt w lodówce nie przesiąknął obcym zapachem

Wskazówka: Przed podaniem zalecamy udekorować kawałkiem świeżego owocu i listkiem mięty lub melisy.

Wartości odżywcze

Orientacyjne wartości odżywcze określone na podstawie obliczeń przy użyciu wspólnych składników wymienionych w powyższym przepisie.

Wartości odżywcze na porcję (około 125 g).

Wartość energetyczna: 555 kJ / 133 kcal
Białka: 5,7 g
Tłuszcze: 1,0 g
Węglowodany: 23 g
z tego cukry: 9,2 g
Błonnik: 1,6 g

Więcej przepisów

Gryczany torcik z malinami

Gryczany torcik z malinami

Gryczany torcik z malinamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 1 porcjaPrzygotowanie: 3 - 4 min.Pieczenie: ok. 5 min.Całkowity czas: ok....

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 2 porcjeCzas przygotowania: 2...

Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicy

Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicy

Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicySuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcji: 4 porcjePrzygotowanie: 15 min.Czas gotowania: 45 minutCałkowity...

Pieczeń rzymska z kiełków soczewicy

Pieczeń rzymska z kiełków soczewicy

Pieczeń rzymska z kiełkami soczewicy Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 4 porcjeCzas przygotowania 30 min.Czas pieczenia: 45...

Wegetariański Sos Boloński

Wegetariański Sos Boloński

Wegetariański Sos BolońskiKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie wzdycha i nie daje organizmowi protein, błonnika i minerałów.Porcí: 4 porceČas přípravy: 10 min.Doba vaření: 20 min.Celkový čas: 30 min.PrzepisSkładniki 1...

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżowąKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 1 porcjaCzas przygotowania: 3 min.Czas pieczenia: 4 -5 min.Całkowity...

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 sztukCzas przygotowania 20 minutCzas gotowania: 0...

Pasta z kiełkami soczewicy czerwonej

Pasta z kiełkami soczewicy czerwonej

Pasta z kiełkami soczewicy czerwonejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcji: 3 porcjeCzas przygotowania 5 min.Czas gotowania 0 minut...