Deser owsiano-soczewicowy na noc
Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.
Ilość porcji:
3 porcje
Czas przygotowania
10 min.
Czas w lodówce:
Przez noc (10 godzin)
Całkowity czas:
10 godzin i 10 minut
Przepis
SKŁADNIKI
- 15 g Kiełków soczewicy czerwonej
- 30 g Kiełków owsa – płatki
- 250 g białego jogurtu (lub 1 twaróg = 250 g)
- 50 ml mleka
- 3 łyżki syropu klonowego (lub 30 g cukru)
- dekoracja – cynamon, orzeszki, siemię lniane, owoce
Sposób przygotowania:
- Wieczorem wsypać do większej miski kiełki soczewicy oraz kiełki owsa, dodać jogurt (Twaróg), mleko i syrop klonowy (cukier). Wszystko wymieszać.
- Do trzech misek lub szklanek położyć na dno ok. 2 cm świeżych owoców, marmolady lub dżemu. Ostrożnie podzielić masę do słoików w taki sposób, aby dolna warstwa dżemu pozostała nienaruszona.
- Górę oprószyć cynamonem lub posypać rozdrobnionymi orzeszkami, lnianym siemieniem.
- Włożyć na noc do lodówki. Zalecamy zamknąć pokrywką lub zakryć folią spożywczą, aby jogurt w lodówce nie przesiąknął obcym zapachem
Wskazówka: Przed podaniem zalecamy udekorować kawałkiem świeżego owocu i listkiem mięty lub melisy.
Wartości odżywcze
Orientacyjne wartości odżywcze określone na podstawie obliczeń przy użyciu wspólnych składników wymienionych w powyższym przepisie.
Wartości odżywcze na porcję (około 125 g).
Wartość energetyczna: 555 kJ / 133 kcal
Białka: 5,7 g
Tłuszcze: 1,0 g
Węglowodany: 23 g
z tego cukry: 9,2 g
Błonnik: 1,6 g

Więcej przepisów
Gryczany torcik z malinami
Gryczany torcik z malinamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 1 porcjaPrzygotowanie: 3 - 4 min.Pieczenie: ok. 5 min.Całkowity czas: ok....
Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami
Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 2 porcjeCzas przygotowania: 2...
Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicy
Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicySuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcji: 4 porcjePrzygotowanie: 15 min.Czas gotowania: 45 minutCałkowity...
Pieczeń rzymska z kiełków soczewicy
Pieczeń rzymska z kiełkami soczewicy Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 4 porcjeCzas przygotowania 30 min.Czas pieczenia: 45...
Wegetariański Sos Boloński
Wegetariański Sos BolońskiKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie wzdycha i nie daje organizmowi protein, błonnika i minerałów.Porcí: 4 porceČas přípravy: 10 min.Doba vaření: 20 min.Celkový čas: 30 min.PrzepisSkładniki 1...
Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową
Owsiany kubek z bananem i komosą ryżowąKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 1 porcjaCzas przygotowania: 3 min.Czas pieczenia: 4 -5 min.Całkowity...
Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej
Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 sztukCzas przygotowania 20 minutCzas gotowania: 0...
Pasta z kiełkami soczewicy czerwonej
Pasta z kiełkami soczewicy czerwonejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcji: 3 porcjeCzas przygotowania 5 min.Czas gotowania 0 minut...