Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicy
Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.
Porcji:
4 porcje
Przygotowanie:
15 min.
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
60 minut
Przepis
Składniki:
- 1 szt. dyni makaronowej
- 2 mniejsze cebule
- 200 g szynki lub chudego wędzonego mięsa
- 4 – 5 pieczarek
- Oliwa z oliwek
- Pieprz, sól, tymianek
- 3 łyżki KIEŁKÓW SOCZEWICY CZERWONEJ
- Tarty parmezan
Sposób przygotowania:
- Dynię rozkroić w poprzek i wydrążyć pestki (można je umyć i uprażyć na sucho = niesamowity przysmak J).
- Wnętrze posmarować oliwą z oliwek, delikatnie posolić i piec przez 20 -30 minut w 180 stopniach przekrojoną stroną do góry. Następnie pozostawić na chwilę do wystygnięcia i widelcem wyskrobać miąższ, z którego powstanie spaghetti.
- Podczas pieczenia dyni podsmażyć cebulkę, wędzone mięso lub szynkę i pieczarki. Dodać do tego zeskrobane spaghetti, trochę tymianku, pieprzu lub przypraw według smaku (może być nawet trochę świeżych lub suszonych pomidorów), 3 łyżki kiełków soczewicy czervwonej i wszystko lekko wymieszać.
- Na koniec posypać tartym parmezanem
Wartości odżywcze
Orientacyjne wartości odżywcze określone na podstawie obliczeń przy użyciu wspólnych składników wymienionych w powyższym przepisie.
Wartości odżywcze na porcję (około 120 g).
Wartość energetyczna: 574 kJ / 137 kcal
Białka: 13,1 g
Tłuszcze: 6,3 g
Węglowodany: 7,0 g
z tego cukry: 1,5 g
Błonnik: 1,9 g

Więcej przepisów
Gryczany torcik z malinami
Gryczany torcik z malinamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 1 porcjaPrzygotowanie: 3 - 4 min.Pieczenie: ok. 5 min.Całkowity czas: ok....
Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami
Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 2 porcjeCzas przygotowania: 2...
Deser owsiano-soczewicowy na noc
Deser owsiano-soczewicowy na nocSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjeCzas przygotowania 10 min.Czas w lodówce: Przez noc (10...
Pieczeń rzymska z kiełków soczewicy
Pieczeń rzymska z kiełkami soczewicy Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 4 porcjeCzas przygotowania 30 min.Czas pieczenia: 45...
Wegetariański Sos Boloński
Wegetariański Sos BolońskiKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie wzdycha i nie daje organizmowi protein, błonnika i minerałów.Porcí: 4 porceČas přípravy: 10 min.Doba vaření: 20 min.Celkový čas: 30 min.PrzepisSkładniki 1...
Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową
Owsiany kubek z bananem i komosą ryżowąKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 1 porcjaCzas przygotowania: 3 min.Czas pieczenia: 4 -5 min.Całkowity...
Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej
Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 sztukCzas przygotowania 20 minutCzas gotowania: 0...
Pasta z kiełkami soczewicy czerwonej
Pasta z kiełkami soczewicy czerwonejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcji: 3 porcjeCzas przygotowania 5 min.Czas gotowania 0 minut...