Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicy

Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.

Porcji:

4 porcje

Przygotowanie:

15 min.

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

60 minut

Przepis

Składniki:

  • 1 szt. dyni makaronowej
  • 2 mniejsze cebule
  • 200 g szynki lub chudego wędzonego mięsa
  • 4 – 5 pieczarek
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz, sól, tymianek
  • 3 łyżki KIEŁKÓW SOCZEWICY CZERWONEJ
  • Tarty parmezan

 

Sposób przygotowania:

  1. Dynię rozkroić w poprzek i wydrążyć pestki (można je umyć i uprażyć na sucho = niesamowity przysmak J).
  2. Wnętrze posmarować oliwą z oliwek, delikatnie posolić i piec przez 20 -30 minut w 180 stopniach przekrojoną stroną do góry. Następnie pozostawić na chwilę do wystygnięcia i widelcem wyskrobać miąższ, z którego powstanie spaghetti.
  3. Podczas pieczenia dyni podsmażyć cebulkę, wędzone mięso lub szynkę i pieczarki. Dodać do tego zeskrobane spaghetti, trochę tymianku, pieprzu lub przypraw według smaku (może być nawet trochę świeżych lub suszonych pomidorów), 3 łyżki kiełków soczewicy czervwonej i wszystko lekko wymieszać.
  4. Na koniec posypać tartym parmezanem

Wartości odżywcze

Orientacyjne wartości odżywcze określone na podstawie obliczeń przy użyciu wspólnych składników wymienionych w powyższym przepisie.

Wartości odżywcze na porcję (około 120 g).

Wartość energetyczna: 574 kJ / 137 kcal
Białka: 13,1 g
Tłuszcze: 6,3 g
Węglowodany: 7,0 g
z tego cukry: 1,5 g
Błonnik: 1,9 g

Więcej przepisów

Gryczany torcik z malinami

Gryczany torcik z malinami

Gryczany torcik z malinamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 1 porcjaPrzygotowanie: 3 - 4 min.Pieczenie: ok. 5 min.Całkowity czas: ok....

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 2 porcjeCzas przygotowania: 2...

Deser owsiano-soczewicowy na noc

Deser owsiano-soczewicowy na noc

Deser owsiano-soczewicowy na nocSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjeCzas przygotowania 10 min.Czas w lodówce: Przez noc (10...

Pieczeń rzymska z kiełków soczewicy

Pieczeń rzymska z kiełków soczewicy

Pieczeń rzymska z kiełkami soczewicy Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 4 porcjeCzas przygotowania 30 min.Czas pieczenia: 45...

Wegetariański Sos Boloński

Wegetariański Sos Boloński

Wegetariański Sos BolońskiKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie wzdycha i nie daje organizmowi protein, błonnika i minerałów.Porcí: 4 porceČas přípravy: 10 min.Doba vaření: 20 min.Celkový čas: 30 min.PrzepisSkładniki 1...

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżowąKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 1 porcjaCzas przygotowania: 3 min.Czas pieczenia: 4 -5 min.Całkowity...

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 sztukCzas przygotowania 20 minutCzas gotowania: 0...

Pasta z kiełkami soczewicy czerwonej

Pasta z kiełkami soczewicy czerwonej

Pasta z kiełkami soczewicy czerwonejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcji: 3 porcjeCzas przygotowania 5 min.Czas gotowania 0 minut...