Dip lub pasta do smarowania z kiełków grochu

Suszone kiełki nasion zbóż i roślin strączkowych zwiększają biologiczną wartość żywności. Nie powodują wzdęć i dostarczają organizmowi białko, błonnik i substancje mineralne.

Ilość porcji:

dla 4 osób

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania:

0 min.

Całkowity czas:

15 min.

Przepis

Składniki:

  • 2 szklanki kiełków grochu
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwkowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Kiełki grochu zalać 300 ml gorącej wody i pozostawić na 10 minut do spęcznienia.
  2. Wlać do robota kuchennego. Dodać olej, grubo posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Dobrze zmiksować.
  3. Dip przełożyć do miski i na powierzchni udekorować na przykład młodą cebulką i dynią. W dipie możemy maczać kawałki pieczywa lub słone przekąski. Pasta będzie świetna zwłaszcza do kanapek z białego pieczywa.

Notatka:
•  Możesz również dodać wszystko, co lubisz – warzywa, przyprawy lub kwaśną śmietanę.
•  Zamiast grochu można użyć również suchych kiełków fasoli, soczewicy, ciecierzycy lub mung.

  1.  

Wartości odżywcze

Orientacyjne wartości odżywcze określone na podstawie obliczeń przy użyciu zwykłych składników wymienionych w powyższym przepisie.

Ilość na jedną porcję (ok. 200 g).

Wartość energetyczna: 2 004 kJ / 479 kcal
Białka: 18,2 g
Tłuszcze: 5,7 g
Węglowodany: 82,8 g
z tego cukry: 6,3 g
Błonnik: 11,1 g

Więcej przepisów

Deser gryczano-komosowy na noc

Deser gryczano-komosowy na noc

Deser gryczano-komosowy na nocSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjePrzygotowanie: 15 min.Chłodzenie: na nocCałkowity czas: ok. 8...

Zupa dyniowa z komosą ryżową

Zupa dyniowa z komosą ryżową

Zupa dyniowa z komosą ryżowąSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałówIlość porcji: 4 porciePrzygotowanie: 15 min.Czas gotowania:  30 min.Całkowity czas: 45...

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 2 porcjeCzas przygotowania: 2...

Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni

Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni

Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: ok. 4 -6 bagietekPrzygotowanie i wyrastanie...

Muffinki z kiełkami komosy ryżowej i kawałkami czekolady

Muffinki z kiełkami komosy ryżowej i kawałkami czekolady

Muffinki z kiełkami komosy ryżowej i kawałkami czekoladyKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: ok. 12 sztukPrzygotowanie: 15 min.Pieczenie: ok....

Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowej

Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowej

Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowejKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjeCzas przygotowania: 10 min.Czas gotowania: 4...

Komosa ryżowa po meksykańsku

Komosa ryżowa po meksykańsku

Komosa ryżowa po meksykańskuSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 3 porcjeCzas przygotowania 10 min.Czas gotowania: 20 min.Całkowity czas: 30...

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżowąKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 1 porcjaCzas przygotowania: 3 min.Czas pieczenia: 4 -5 min.Całkowity...

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 sztukCzas przygotowania 20 minutCzas gotowania: 0...

Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami

Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami

Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami Kiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 - 12 sztukCzas przygotowania 15 minutCzas pieczenia: 20...