Hummus z roślin strączkowych

Hummus to zimna potrawa wywodząca się z Bliskiego Wschodu – jest to pasta lub sos dip, pierwotnie z ciecierzycy, doprawiona pastą sezamową

Ilość porcji:

4 porcje

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania:

0 min.

Całkowity czas:

15 min.

Przepis

Składniki:

  • 5 łyżek KIEŁKÓW GROCHU
  • 3 łyżki KIEŁKÓW CZERWONEJ SOCZEWICY
  • 3 łyżki KIEŁKÓW CIECIERZYCY LUB KIEŁKÓW FASOLI MUNG
  • 1 łyżka tahini (lekko rozrzedzonej pasty sezamowej wyprodukowanej z rozgniecionych ziarenek sezamu i morskiej soli)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  •  Sok z cytryny
  • Sól
  •  Pieprz
  •  Szczypta suszonego chili

Jeśli macie pod ręką cukinię, można z jej pomocą zastąpić jeden z rodzajów kiełków. Hummus będzie wtedy delikatniejszy.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie kiełki roślin strączkowych wsypać do miski i zalać 150 ml gorącej wody. Pozostawić na ok. 10 minut do spęcznienia.
  2. W międzyczasie obrać czosnek, do miksera włożyć wszystkie składniki oprócz przypraw i zmiksować do uzyskania konsystencji grubego purée. Doprawić przyprawami i wlać do miski.
  3. Udekorować młodą cebulką, natką pietruszki lub posiekanymi orzeszkami. Podawać jako pastę do kanapek lub jako dip do paluszków warzywnych.

Wartości odżywcze

Orientacyjne wartości odżywcze określone na podstawie obliczeń przy użyciu zwykłych składników wymienionych w powyższej recepturze. Poniższe wartości odżywcze podane są dla 100 g gotowego produktu:

Wartość energetyczna: 695 kJ / 166 kcal
Białka: 7,9 g
Tłuszcze: 9,6 g
Węglowodany: 14,3 g
z tego cukry: 1,5 g
Błonnik: 6,0 g

Więcej przepisów

Deser gryczano-komosowy na noc

Deser gryczano-komosowy na noc

Deser gryczano-komosowy na nocSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjePrzygotowanie: 15 min.Chłodzenie: na nocCałkowity czas: ok. 8...

Zupa dyniowa z komosą ryżową

Zupa dyniowa z komosą ryżową

Zupa dyniowa z komosą ryżowąSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałówIlość porcji: 4 porciePrzygotowanie: 15 min.Czas gotowania:  30 min.Całkowity czas: 45...

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 2 porcjeCzas przygotowania: 2...

Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni

Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni

Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: ok. 4 -6 bagietekPrzygotowanie i wyrastanie...

Muffinki z kiełkami komosy ryżowej i kawałkami czekolady

Muffinki z kiełkami komosy ryżowej i kawałkami czekolady

Muffinki z kiełkami komosy ryżowej i kawałkami czekoladyKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: ok. 12 sztukPrzygotowanie: 15 min.Pieczenie: ok....

Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowej

Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowej

Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowejKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjeCzas przygotowania: 10 min.Czas gotowania: 4...

Komosa ryżowa po meksykańsku

Komosa ryżowa po meksykańsku

Komosa ryżowa po meksykańskuSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 3 porcjeCzas przygotowania 10 min.Czas gotowania: 20 min.Całkowity czas: 30...

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżowąKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 1 porcjaCzas przygotowania: 3 min.Czas pieczenia: 4 -5 min.Całkowity...

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 sztukCzas przygotowania 20 minutCzas gotowania: 0...

Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami

Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami

Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami Kiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 - 12 sztukCzas przygotowania 15 minutCzas pieczenia: 20...