Indyjski wegański przysmak grochowy

Suszone kiełki nasion zbóż i roślin strączkowych zwiększają biologiczną wartość żywności. Nie powodują wzdęć i dostarczają organizmowi białko, błonnik i substancje mineralne.

Ilość porcji:

4 porcje

Czas przygotowania

5 minut

Czas gotowania:

10 min.

Całkowity czas:

15 min.

Przepis

Składniki:

  • 1 szklanka kiełków grochu
  • 1 czerwona cebula (drobno posiekana)
  • 5 ząbków czosnku (rozgniecionych)
  • kawałek imbiru (wielkości orzecha laskowego), rozgnieść na pastę
  • 2 średnie pomidory (lub przecier)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 mała papryczka chili lub jalapeno
  • 1 łyżeczka rozgniecionego kminku
  • 1 łyżka rozgniecionej kolendry
  • 1 szklanka mleka kokosowego (ew. sojowego, migdałowego lub krowiego)

Sposób przygotowania:

  1. Do głębszej patelni wlać 1/3 szklanki mleka kokosowego. Dodać cebulę, czosnek, imbir i chili, jeśli używacie. Tłuszcz z mleka kokosowego wzmocni smak cebuli i ziół. Doprawić solą. Smażyć kilka minut – dopóki cebula nie zmięknie.
  2. Dodać kminek, kolendrę, kurkumę i pieprz. Wymieszać, dodać przecier pomidorowy (lub 2 pokrojone średnie pomidory). Gotować na średnim ogniu przez ok. pięć minut lub do odparowania większości płynu i uzyskania ciemniejszego koloru mieszanki.
  3. Dodać pozostałe mleko kokosowe i zagotować. Dodać suszone kiełki groszku. Mieszankę gotować przez 10 minut. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha, należy dodać wody. Sprawdzić słoność i udekorować np. świeżymi ziołami.
  4. Podawać na gorąco z ryżem, chlebkiem indyjskim lub ciabattą.

Wartości odżywcze

Orientacyjne wartości odżywcze określone na podstawie obliczeń przy użyciu zwykłych składników wymienionych w powyższej recepturze.

Ilość na jedną porcję (ok. 200 g).

Wartość energetyczna: 762 kJ / 182 kcal
Białka: 4,0 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 16 g
z tego cukry: 6,0 g
Błonnik: 4,0 g

Więcej przepisów

Deser gryczano-komosowy na noc

Deser gryczano-komosowy na noc

Deser gryczano-komosowy na nocSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjePrzygotowanie: 15 min.Chłodzenie: na nocCałkowity czas: ok. 8...

Zupa dyniowa z komosą ryżową

Zupa dyniowa z komosą ryżową

Zupa dyniowa z komosą ryżowąSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałówIlość porcji: 4 porciePrzygotowanie: 15 min.Czas gotowania:  30 min.Całkowity czas: 45...

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 2 porcjeCzas przygotowania: 2...

Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni

Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni

Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: ok. 4 -6 bagietekPrzygotowanie i wyrastanie...

Muffinki z kiełkami komosy ryżowej i kawałkami czekolady

Muffinki z kiełkami komosy ryżowej i kawałkami czekolady

Muffinki z kiełkami komosy ryżowej i kawałkami czekoladyKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: ok. 12 sztukPrzygotowanie: 15 min.Pieczenie: ok....

Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowej

Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowej

Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowejKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjeCzas przygotowania: 10 min.Czas gotowania: 4...

Komosa ryżowa po meksykańsku

Komosa ryżowa po meksykańsku

Komosa ryżowa po meksykańskuSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 3 porcjeCzas przygotowania 10 min.Czas gotowania: 20 min.Całkowity czas: 30...

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżowąKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 1 porcjaCzas przygotowania: 3 min.Czas pieczenia: 4 -5 min.Całkowity...

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 sztukCzas przygotowania 20 minutCzas gotowania: 0...

Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami

Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami

Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami Kiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 - 12 sztukCzas przygotowania 15 minutCzas pieczenia: 20...