Muffinki z kiełkami komosy ryżowej i kawałkami czekolady

Kiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.

Ilość porcji:

ok. 12 sztuk

Przygotowanie:

15 min.

Pieczenie:

ok. 20 min.

Całkowity czas:

ok. 35 min.

Przepis

Składniki:

  • 250 g miałkiej mąki orkiszowej (może być także razowa)
  • 75 g cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 3 łyżki KIEŁKÓW Z KOMOSY RYŻOWEJ
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

  1. Jajka, cukier i masło ubić w misce, a następnie dodać pozostałe składniki, delikatnie ubić trzepaczką. Na koniec dodać komosę. Jeśli chcemy, aby była chrupiąca, należy wsypać ją bezpośrednio do ciasta. W przeciwnym razie można ją wcześniej przez kilka minut zanurzyć w mleku i potem wmieszać do ciasta. Komosa doda babeczkom lekko orzechowy smak.
  2. Ciasto podzielić do 12 foremek na muffinki i na wierzch położyć kawałki gorzkiej czekolady.
  3. Rozgrzać piekarnik do 175°C i piec przez ok. 20 minut.

Wartości odżywcze

Orientacyjne wartości odżywcze określone na podstawie obliczeń przy użyciu wspólnych składników wymienionych w powyższym przepisie.

Wartości odżywcze na porcję (około 70 g).

Wartość energetyczna: 218 kcal
Białka: 5,1 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 28,2 g
z tego cukry: 10,9 g
Błonnik: 2,0 g

Więcej przepisów

Deser gryczano-komosowy na noc

Deser gryczano-komosowy na noc

Deser gryczano-komosowy na nocSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjePrzygotowanie: 15 min.Chłodzenie: na nocCałkowity czas: ok. 8...

Zupa dyniowa z komosą ryżową

Zupa dyniowa z komosą ryżową

Zupa dyniowa z komosą ryżowąSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałówIlość porcji: 4 porciePrzygotowanie: 15 min.Czas gotowania:  30 min.Całkowity czas: 45...

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 2 porcjeCzas przygotowania: 2...

Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni

Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni

Bagietki na imprezę z komosą ryżową z domowej piekarni Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: ok. 4 -6 bagietekPrzygotowanie i wyrastanie...

Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowej

Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowej

Knedle żytnie z kiełkami z komosy ryżowejKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjeCzas przygotowania: 10 min.Czas gotowania: 4...

Komosa ryżowa po meksykańsku

Komosa ryżowa po meksykańsku

Komosa ryżowa po meksykańskuSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 3 porcjeCzas przygotowania 10 min.Czas gotowania: 20 min.Całkowity czas: 30...

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżowąKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 1 porcjaCzas przygotowania: 3 min.Czas pieczenia: 4 -5 min.Całkowity...

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 sztukCzas przygotowania 20 minutCzas gotowania: 0...

Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami

Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami

Makowiec z kiełkami komosy ryżowej z owocami Kiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 - 12 sztukCzas przygotowania 15 minutCzas pieczenia: 20...