Muffinki z kiełków owsianych i z komosy

Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.

Obiecałam Wam kiedyś przepis na muffinki na słono, oto one. Oczywiście bez cukru i bez glutenu oraz Low Fodmap i wegańskie, proste i szybkie w wykonaniu 
Są pyszne, a co fajne, składniki warzywne możecie dowolnie modyfikować.

Będą pyszne z surówką warzywną, koniecznie z zielonych warzyw
liściastych oraz ulubioną porcją białka (ryba, jajko, mięso, tofu, co wolicie)

Przepis

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki kiełków komosy ryżowej
  • 3 łyżki kiełków owsianych
  • 2 łyżki jogurtu roślinnego
  • Kisiel z siemienia lnianego
  • 2 łyżki mieszanki mąk bezglutenowych (albo mąki 2 ab)
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta słodkiej papryki
  • Odrobina tymianku/rozmarynu
  • sól, pieprz
  • Natka pietruszki, szczypiorek, koperek – drobno pokrojone
  • I do wyboru – drobno krojona cukinia, marchew, papryka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki mieszam.

  2. Doprawiam do smaku.

  3. Przekładam do kokilki do pieczenia.

  4. Piekę ok. 15 – 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni.

    Pewnie jesteście ciekawi co to za kiełki. Są to suszone kiełki. Mają sporo błonnika, ale nie są tak problematyczne jak świeże kiełki z rzodkiewki czy soczewicy. Nawet wrażliwy brzuch sobie z nimi poradzi. I można je przechowywać o wiele dłużej. A przy tym są prawdziwą bombą zdrowia – aminokwasów, substancji mineralnych, błonnika itd.

Więcej przepisów

Gryczany torcik z malinami

Gryczany torcik z malinami

Gryczany torcik z malinamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 1 porcjaPrzygotowanie: 3 - 4 min.Pieczenie: ok. 5 min.Całkowity czas: ok....

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocami

Kasza owsiana z kiełkami komosy ryżowej, orzechami włoskimi i owocamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 2 porcjeCzas przygotowania: 2...

Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicy

Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicy

Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicySuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcji: 4 porcjePrzygotowanie: 15 min.Czas gotowania: 45 minutCałkowity...

Deser owsiano-soczewicowy na noc

Deser owsiano-soczewicowy na noc

Deser owsiano-soczewicowy na nocSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjeCzas przygotowania 10 min.Czas w lodówce: Przez noc (10...

Pieczeń rzymska z kiełków soczewicy

Pieczeń rzymska z kiełków soczewicy

Pieczeń rzymska z kiełkami soczewicy Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 4 porcjeCzas przygotowania 30 min.Czas pieczenia: 45...

Wegetariański Sos Boloński

Wegetariański Sos Boloński

Wegetariański Sos BolońskiKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie wzdycha i nie daje organizmowi protein, błonnika i minerałów.Porcí: 4 porceČas přípravy: 10 min.Doba vaření: 20 min.Celkový čas: 30 min.PrzepisSkładniki 1...

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżową

Owsiany kubek z bananem i komosą ryżowąKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcje: 1 porcjaCzas przygotowania: 3 min.Czas pieczenia: 4 -5 min.Całkowity...

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowej

Batoniki musli z kiełkami komosy ryżowejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 sztukCzas przygotowania 20 minutCzas gotowania: 0...

Pasta z kiełkami soczewicy czerwonej

Pasta z kiełkami soczewicy czerwonej

Pasta z kiełkami soczewicy czerwonejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcji: 3 porcjeCzas przygotowania 5 min.Czas gotowania 0 minut...