Pasta z kiełkami soczewicy czerwonej

Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.

Porcji:

3 porcje

Czas przygotowania

5 min.

Czas gotowania

0 minut

 

Całkowity czas:

10 min.

Przepis

Składniki:

  • 1 kubek naturalnego sera Gervais
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka ajwaru (pasta z papryk i bakłażanu – można kupić gotowy produkt)
  • 2 garści KIEŁKÓW SOCZEWICY CZERWONEJ 
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajko i ogórek zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Dodać pozostałe składniki i wymieszać je razem
  3. Doprawić solą i pieprzem.

Można na chwilę odstawić, aby soczewica zmiękła, ale smakuje świetnie także wtedy, gdy jest lekko chrupiąca. Wyśmienicie smakuje z młodą cebulką lub szczypiorem. Podana ilość wystarczy do posmarowania ok. 6 kromek chleba.

Wartości odżywcze

Orientacyjne wartości odżywcze określone na podstawie obliczeń przy użyciu wspólnych składników wymienionych w powyższym przepisie.

Wartości odżywcze na porcję (około 65 g).

Wartość energetyczna: 463 kJ / 111 kcal
Białka: 4,4 g
Tłuszcze: 8,2 g
Węglowodany: 3,9 g
z tego cukry: 1,5 g
Błonnik: 0,8 g

Więcej przepisów

Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicy

Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicy

Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicySuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcji: 4 porcjePrzygotowanie: 15 min.Czas gotowania: 45 minutCałkowity...

Deser owsiano-soczewicowy na noc

Deser owsiano-soczewicowy na noc

Deser owsiano-soczewicowy na nocSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjeCzas przygotowania 10 min.Czas w lodówce: Przez noc (10...

Pieczeń rzymska z kiełków soczewicy

Pieczeń rzymska z kiełków soczewicy

Pieczeń rzymska z kiełkami soczewicy Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 4 porcjeCzas przygotowania 30 min.Czas pieczenia: 45...

Wegetariański Sos Boloński

Wegetariański Sos Boloński

Wegetariański Sos BolońskiKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie wzdycha i nie daje organizmowi protein, błonnika i minerałów.Porcí: 4 porceČas přípravy: 10 min.Doba vaření: 20 min.Celkový čas: 30 min.PrzepisSkładniki 1...