Pieczeń rzymska z kiełkami soczewicy

Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.

Ilość porcji:

4 porcje

Czas przygotowania

30 min.

Czas pieczenia:

45 min.

Całkowity czas:

75 min.

Przepis

Składniki

  • 150 g KIEŁKÓW CZERWONEJ SOCZEWICY – PŁATKI
  • 70 g KIEŁKÓW OWSA – PŁATKI 
  • 150 g marchwi
  • 150 g selera naciowego
  • 100 g jabłka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g bułki tartej
  • 100 ml wody
  • 1 przecier pomidorowy
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy
  • świeży tymianek, pietruszka lub lubczyk

Sposób przygotowania

  1. Na patelni podsmażyć zgnieciony czosnek. Dodać drobno starty seler, startą marchew, jabłko i dusić przez ok. 10 minut.
  2. W międzyczasie do większej miski wsypać kiełki soczewicy, dodać kiełki owsa, bułkę tartą, sól, pieprz, siemię lniane, orzechy i wodę. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić przyprawami lub ziołami według uznania i na chwilę odstawić.
  3. Masę włożyć do formy do pieczenia „sarni grzbiet” (zalecamy jej wyścielenie papierem do pieczenia). W kubku wymieszać przecier pomidorowy z małą ilością wody (lub octu balsamicznego) i natrzeć nim masę.
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 45 minut. Przed podaniem ostudzić. Przechowywać w lodówce.

Można podawać z ziemniakami lub makaronem, będzie doskonała także jako plastry na kanapki. Świetnie wygląda także na tacy bankietowej.

Wartości odżywcze

Orientacyjne wartości odżywcze określone na podstawie obliczeń przy użyciu wspólnych składników wymienionych w powyższym przepisie.

Wartości odżywcze na porcję (około 230 g).

Wartość energetyczna: 1 405 kJ / 336 kcal
Białka: 6,6 g
Tłuszcze: 15,6 g
Węglowodany: 33,9 g
z tego cukry: 7,7 g
Błonnik: 10 g

Więcej przepisów

Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicy

Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicy

Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicySuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcji: 4 porcjePrzygotowanie: 15 min.Czas gotowania: 45 minutCałkowity...

Deser owsiano-soczewicowy na noc

Deser owsiano-soczewicowy na noc

Deser owsiano-soczewicowy na nocSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjeCzas przygotowania 10 min.Czas w lodówce: Przez noc (10...

Wegetariański Sos Boloński

Wegetariański Sos Boloński

Wegetariański Sos BolońskiKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie wzdycha i nie daje organizmowi protein, błonnika i minerałów.Porcí: 4 porceČas přípravy: 10 min.Doba vaření: 20 min.Celkový čas: 30 min.PrzepisSkładniki 1...

Pasta z kiełkami soczewicy czerwonej

Pasta z kiełkami soczewicy czerwonej

Pasta z kiełkami soczewicy czerwonejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcji: 3 porcjeCzas przygotowania 5 min.Czas gotowania 0 minut...