Nasze przepisy na groch

Groch jest bardzo bogaty w witaminy (głównie z grupy B – B1, B2 i B3), w większych ilościach również w minerały – zwłaszcza fosfor i potas, ale także wapń i magnez. Witaminy z grupy B są ważne dla naszego zdrowia mentalnego i silnych nerwów, zdrowej skóry, dobrego krążenia krwi i ogólnej odporności. Wysoka zawartość błonnika pomaga oczyścić organizm z toksyn. Groch jest doskonałym roślinnym źródłem białka.

Kiełki grochu skupiają cenne składniki odżywcze, są lepiej trawione. Szczególnie nadają się do sałatek, zup lub past.

Hummus z roślin strączkowych

Hummus z roślin strączkowych

Hummus z roślin strączkowychHummus to zimna potrawa wywodząca się z Bliskiego Wschodu – jest to pasta lub sos dip, pierwotnie z ciecierzycy, doprawiona pastą sezamowąIlość porcji: 4 porcjeCzas przygotowania 15 minutCzas gotowania: 0 min.Całkowity czas: 15...

Indyjski wegański przysmak grochowy

Indyjski wegański przysmak grochowy

Indyjski wegański przysmak grochowy Suszone kiełki nasion zbóż i roślin strączkowych zwiększają biologiczną wartość żywności. Nie powodują wzdęć i dostarczają organizmowi białko, błonnik i substancje mineralne. Ilość porcji: 4 porcjeCzas przygotowania 5 minutCzas...

Dip lub pasta do smarowania z kiełków grochu

Dip lub pasta do smarowania z kiełków grochu

Dip lub pasta do smarowania z kiełków grochu Suszone kiełki nasion zbóż i roślin strączkowych zwiększają biologiczną wartość żywności. Nie powodują wzdęć i dostarczają organizmowi białko, błonnik i substancje mineralne. Ilość porcji: dla 4 osóbCzas przygotowania 15...