Nasze przepisy z kiełkami gryki
Gryka jest ważnym źródłem rutyny, która wykorzystywana jest w leczeniu chorób związanych z naczyniami krwionośnymi, hemoroidami i żylakami.
Na ziemiach Polskich uprawiana jest od przełomu XII i XIII wieku, kiedy sprowadzono ją tutaj ze wschodu przez Rosję. W ostatnich latach na całym świecie gryka wraca do łask. Dzieje się to z przyczyn zdrowotnych oraz dietetycznych i ma na celu ograniczenie występowania chorób cywilizacyjnych.
Gryczany torcik z malinami
Gryczany torcik z malinamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 1 porcjaPrzygotowanie: 3 - 4 min.Pieczenie: ok. 5 min.Całkowity czas: ok....
Deser gryczano-komosowy na noc
Deser gryczano-komosowy na nocSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjePrzygotowanie: 15 min.Chłodzenie: na nocCałkowity czas: ok. 8...
Ciastka z płatków gryczanych
Ciastka z płatków gryczanychSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: ok. 30 sztukPrzygotowanie: 15 min.Pieczenie: ok. 20 min.Całkowity czas:...
Sałatka wieczorowa z granatem i płatkami gryczanymi
Sałatka wieczorowa z granatem i płatkami gryczanymiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 2 porcjePrzygotowanie: 20 min.Czas gotowania: 0...
Zupa jarzynowa z płatkami gryczanymi z kiełkami
Zupa jarzynowa z płatkami gryczanymi z kiełkamiSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 4 porciePrzygotowanie: 10 min.Czas gotowania: 20...
Sernik z kiełków gryki
Sernik z kiełków grykiKiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie wzdycha i nie dostarcza organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 10 porcjiCzas przygotowania 20 minutCzas pieczenia: 70 minutCałkowity czas: 90...