Wegetariański Sos Boloński

Kiełki suszonych zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość biologiczną diety. Nie wzdycha i nie daje organizmowi protein, błonnika i minerałów.

Porcí:

4 porce

Čas přípravy:

10 min.

Doba vaření:

20 min.

Celkový čas:

30 min.

Przepis

Składniki

  • 1 marchew
  • 125 g selera lub 1 pietruszka
  • 1/2 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżka soli
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 100 g KIEŁKÓW CZERWONEJ SOCZEWICY – PŁATKI
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Warzywa oczyścić, obrać i pokroić w małe kostki, czosnek grubo pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać do niego marchewkę i seler, dodać szczyptę soli i smażyć na dużym ogniu przez około 3 minuty i mieszać, aż warzywa staną się lekko złociste. Dodać cebulę i czosnek i mieszać jeszcze przez około minutę.
  2. Podsmażone warzywa zalać przecierem pomidorowym, dolać 500 ml wrzątku, dodać resztę soli i doprowadzić do wrzenia. Powoli gotować przez 5 minut bez przykrycia, następnie dodać soczewicę, przykryć pokrywką i pozostawić jeszcze na 5 minut, aby zgęstniało.
  3. Jeśli to konieczne, przyprawić sos solą i pieprzem, a nawet odrobiną cukru, jeśli przecier pomidorowy był zbyt kwaśny. Podawać z makaronem, lekko posypane tartym serem – najlepiej parmezanem.

Sos najlepiej podawać z makaronem, parmezanem i kilkoma listkami bazylii lub pietruszki.

Wartości odżywcze

Orientacyjne wartości odżywcze określone na podstawie obliczeń przy użyciu wspólnych składników wymienionych w powyższym przepisie.

Wartości odżywcze na porcję (około 290 g).

Wartość energetyczna: 951 kJ / 227 kcal
Białka: 2,2 g
Tłuszcze: 5,8 g
Węglowodany: 33,2 g
z tego cukry: 12,8 g
Błonnik: 8,0 g

Więcej przepisów

Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicy

Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicy

Dyniowe spaghetti z kiełkami soczewicySuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcji: 4 porcjePrzygotowanie: 15 min.Czas gotowania: 45 minutCałkowity...

Deser owsiano-soczewicowy na noc

Deser owsiano-soczewicowy na noc

Deser owsiano-soczewicowy na nocSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 3 porcjeCzas przygotowania 10 min.Czas w lodówce: Przez noc (10...

Pieczeń rzymska z kiełków soczewicy

Pieczeń rzymska z kiełków soczewicy

Pieczeń rzymska z kiełkami soczewicy Suszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Ilość porcji: 4 porcjeCzas przygotowania 30 min.Czas pieczenia: 45...

Pasta z kiełkami soczewicy czerwonej

Pasta z kiełkami soczewicy czerwonej

Pasta z kiełkami soczewicy czerwonejSuszone kiełki zbóż i roślin strączkowych zwiększają wartość odżywczą diety. Nie powodują wzdęć oraz dostarczają organizmowi białek, błonnika i minerałów.Porcji: 3 porcjeCzas przygotowania 5 min.Czas gotowania 0 minut...